Meer Aanvragen? 10 Optimalisatie Strategieën

tafel met laptop en mobiel

Inhoudsopgave

In de digitale wereld van vandaag is je website vaak het allereerste wat potentiële klanten van je te zien krijgen. Dus waarom zou je niet willen dat die eerste indruk onvergetelijk is? Het is tijd om ervoor te zorgen dat je website niet alleen saaie informatie presenteert, maar ook echt knalt en leads genereert.

Of je nu een klein, onafhankelijk ondernemer bent die de boel draaiende houdt of een grote speler in de zakenwereld, we hebben allemaal één gemeenschappelijk doel: meer aanvragen krijgen via onze websites. In deze blogpost gaan we je geen ingewikkelde theorieën voorschotelen, maar bieden we je gewoon 10 praktische strategieën die je meteen kunt toepassen om die aanvraagformulieren op je website te laten rinkelen.

1. Optimaliseer de Gebruikerservaring

Een van de eerste stappen om meer aanvragen via je website te krijgen, is het optimaliseren van de gebruikerservaring. Zorg ervoor dat je website snel laadt, gemakkelijk te navigeren is en responsief is op verschillende apparaten. Gebruik aantrekkelijke en duidelijke call-to-action (CTA) knoppen die bezoekers aanmoedigen om actie te ondernemen, zoals “Vraag een offerte aan” of “Neem contact met ons op.” een aanpassing die heel goed werkt, is een krachtige CTA aan het eind van je pagina’s. Blijf wel consistent met je knoppen, want anders raken je bezoekers in de war.

voorbeeld van een CTA in de footer van een website

2. Content van Hoge Kwaliteit

Content zorgt voor vernieuwing! Waarom openen jongeren iedere dag de Instagram app? Omdat er misschien weer iets nieuws is. Je website hoeft niet statisch te zijn. Schrijf informatieve blogposts, maak boeiende video’s en deel relevante whitepapers of e-books. Zorg ervoor dat je content aansluit bij de behoeften en interesses van je doelgroep.

Maar wat voor content kan ik dan maken?

Nou, dat is een goede vraag! Als het gaat om het maken van content voor je website, zijn er talloze mogelijkheden. Het belangrijkste is dat je content creëert die relevant is voor je doelgroep en waardevol voor hen is. Hier zijn enkele ideeën om je op weg te helpen:

 1. Blogberichten: Schrijf artikelen over onderwerpen die verband houden met jouw branche, producten of diensten. Beantwoord veelgestelde vragen, deel tips en advies, en deel je expertise.
 2. Casestudies: Laat succesverhalen zien van klanten die je producten of diensten hebben gebruikt. Dit kan potentiële klanten inspireren en laten zien hoe jouw aanbod hen kan helpen.
 3. Video’s: Maak video-inhoud, zoals tutorials, productdemonstraties, of zelfs gewoon een kijkje achter de schermen van je bedrijf. Video’s kunnen aantrekkelijk en informatief zijn.
 4. Infographics: Visualiseer complexe informatie of statistieken in gemakkelijk te begrijpen infographics. Ze trekken de aandacht en kunnen gemakkelijk worden gedeeld op sociale media.
 5. Gastberichten: Nodig experts uit om gastberichten op je blog te schrijven. Dit kan variatie toevoegen aan je content en een nieuw publiek aanspreken.
 6. Nieuws en updates: Houd je doelgroep op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in jouw branche of in je bedrijf. Dit kan het vertrouwen van je lezers vergroten.
 7. Interviews: Doe interviews met experts in jouw vakgebied of met medewerkers binnen je bedrijf. Dit kan waardevolle inzichten bieden en de menselijke kant van je bedrijf laten zien.
 8. Klantrecensies en getuigenissen: Deel positieve feedback van tevreden klanten. Dit kan het vertrouwen in je producten of diensten vergroten.
Voorbeelden Soorten Content

Maar nu je die blogpost of casestudie af hebt moet je die blogpost natuurlijk wel delen met je doelgroep, hoe weten zij anders dat er iets nieuws is op je website. Sociale media werkt hier geweldig voor, LinkedIn of Instagram, gebruik ChatGPT om bijvoorbeeld een samenvatting te maken.

Gebruik je huisstijl en logo zodat bezoekers je content herkennen en zich er vertrouwt bij voelen.

Tipje 😀 Deel het via je persoonlijke account want jij hebt die blogpost gemaakt en mensen willen liever leren van mensen (influencers) en minder van bedrijven.

Bij Digital Dudes weten we dat het lanceren van een website pas het begin is. Er moet content komen en bezoekers moeten een reden hebben om terug te komen naar een website. Klanten betalen hier ook voor want content maakt zichzelf niet.

ChatGPT (AI) en Content

Je kunt prima ChatGPT gebruiken voor je content, maar beperk het wel. Mensen moeten het gevoel hebben dat je content maakt met passie en niet omdat het moet. Ja, er komen nuttige blogposts uit ChatGPT rollen, maar dat is het begin, maak er een volwaardige blogpost van met afbeeldingen, video’s, animaties.
Ik heb altijd de 90/10 regel, ik mag maximaal 10% halen uit ChatGPT, de rest moet ik gewoon zelf schrijven, want het schrijven van een blogpost is een creatieve bezigheid. Als je bijvoorbeeld een blogpost maakt en ChatGPT vraagt om het hele artikel te maken dan gebruikt hij data en onderwerpen die allang bekend zijn. Probeer content te maken die er nog niet is, wees creatief!

ChatGPT is echt geweldig voor bijvoorbeeld het maken van een titel voor een lap tekst die je net hebt geschreven. Of voor het maken van een samenvatting voor je blogpost. “Maak een lijst met veelgestelde vragen die worden beantwoord in deze blogpost”

ChatGPT is een geweldige tool, maar het is niet je persoonlijke content schrijver. Content maken is geweldig, begin simpel en kijk gewoon hoe je doelgroep reageert.

Waar wacht je nog op? Begin met het maken van die blogpost!

3. SEO-optimalisatie

Een sterke zoekmachineoptimalisatie (SEO) is absoluut cruciaal om ervoor te zorgen dat potentiële klanten jouw website kunnen vinden. Het geheim? Slimme keuzes maken met relevante zoekwoorden in je content en meta-informatie, zorgen dat je afbeeldingen snel laden en dat je website goed werkt op mobiele apparaten.

Seo stappen proces

Maar laten we niet vergeten dat er een krachtigere kaart is om te spelen: content creatie. Content is koning, toch? Het gaat veel verder dan het simpelweg stijgen in zoekresultaten. Het gaat erom een community te bouwen rondom je merk, een plek waar mensen samenkomen om jouw verhaal te ontdekken en een diep vertrouwen in jou op te bouwen.

Dus, terwijl je je SEO-strategieën verfijnt, onthoud dat het voeden van je online community met waardevolle content misschien wel de slimste zet is die je kunt maken.

4. Gebruik Sociale Media

Sociale mediaplatforms zijn geweldige manieren om je website en content te promoten. Deel regelmatig links naar je website op sociale media en moedig je volgers aan om je content te delen. Hiermee vergroot je de zichtbaarheid van je website en trek je mogelijk nieuwe bezoekers aan.

LinkedIn pagina van Digital Dudes

Voor het beste resultaat is het posten vanuit een persoon beter, mensen hebben aansluiting met een persoon en zien een gezicht. En laten we eerlijk zijn, als het gaat om die broek die je wilt kopen, maakt het echt een verschil wie er reclame voor maakt, toch? Koop je die broek omdat je een advertentie van Zara hebt gezien, of eerder omdat die influencer die je altijd volgt er reclame voor maakt? Mensen voelen zich vaak meer verbonden met een persoon en een gezicht, en dat kan de doorslag geven bij aankoopbeslissingen.

5. E-mailmarketing

E-mailmarketing is echt een krachtige manier om in contact te blijven met je bestaande contacten en zelfs nieuwe aanvragen te genereren. Het begint allemaal met het opbouwen van een solide mailinglijst, en van daaruit kun je regelmatig waardevolle informatie naar je abonnees sturen.

Digital Dudes email nieuwsbrief
Digital Dudes email nieuwsbrief

Het geheim hier is om ervoor te zorgen dat je e-mails niet alleen informatief zijn, maar ook aantrekkelijke ‘Call to Actions’ (CTA’s) bevatten die je abonnees aanmoedigen om verder te klikken naar specifieke pagina’s op je website. Zo houd je hun interesse vast en moedig je hen aan om actie te ondernemen.

Hier zijn een aantal type e-mails die je kan gaan versturen. Houd je klanten op de hoogte, zo blijf je relevant en zullen ze vaker bij je terugkomen.

 1. Nieuwsbrief met waardevolle inhoud: Stuur regelmatig nieuwsbrieven naar je abonnees met daarin nuttige en relevante inhoud, zoals blogberichten, nieuws, tips en industrie-updates. Dit kan helpen om je autoriteit in je vakgebied te versterken en klanten geïnteresseerd te houden.
 2. Productaanbiedingen en promoties: Informeer je abonnees over speciale aanbiedingen, kortingen en promoties die je bedrijf op dat moment heeft. Dit kan een krachtige manier zijn om verkoop te stimuleren en loyaliteit op te bouwen bij je klanten.
 3. Automatische e-mailreeksen: Stel geautomatiseerde e-mailreeksen in op basis van het gedrag van je abonnees, zoals welke pagina’s ze hebben bezocht of welke producten ze hebben bekeken. Deze reeksen kunnen gerichte informatie en aanbiedingen bevatten om hen verder door het aankoopproces te leiden.
 4. Klantgetuigenissen en casestudy’s: Deel succesverhalen van tevreden klanten in je e-mails. Dit kan anderen inspireren en geruststellen over de waarde van je producten of diensten. Klantgetuigenissen en casestudy’s kunnen krachtige overtuigingsmiddelen zijn.
 5. Evenementaankondigingen: Als je webinars, workshops, conferenties of andere evenementen organiseert, gebruik e-mail om je abonnees op de hoogte te stellen en uit te nodigen om deel te nemen. Geef duidelijke details over het evenement, de voordelen van deelname en hoe ze zich kunnen inschrijven.

Denk eraan om je e-mails persoonlijk en relevant te houden voor je doelgroep. Segmentatie en personalisatie kunnen je helpen om de juiste boodschap naar de juiste mensen te sturen, wat de effectiviteit van je e-mailmarketing vergroot. Mailerlite is een mooie tool waar je gratis kan beginnen.

Gebruik een email marketing tool. Als je het gaat doen vanuit je Outlook of Gmail dan komen de mails bij de derde keer in de spam. Ik zal je het technische verhaal besparen, maar gebruik gewoon een tool als Mailerlite

6. Klantbeoordelingen en Getuigenissen

Zoveel bedrijven vergeten gebruik te maken van klantbeoordelingen. Het is zo belangrijk! Als je op een nieuwe website komt, is het eerste wat door je heen gaat, is deze website of dienst echt? Door gebruik te maken van reviews krijg je veel meer vertrouwen. Vergeet niet, doe een foto bij je reviews!

reviews op een website

Maar ik krijg nooit klantbeoordelingen.

Veel van onze klanten hebben dit ook, het eerst wat ik dan vraag is: “Weten klanten waar ze een review kunnen achterlaten?”. In de meeste gevallen krijg ik dan de reactie. “Ja, op Google, toch?”. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit een review achtergelaten op Google, want ik vergeet dat gewoon. Vraag naar reviews en desnoods tot twee keer toe. Want klanten willen best wel een review achterlaten, maar ze vergeten het of weten niet goed hoe.

7. Live Chat en Klantenservice

Het integreren van live chatondersteuning op je website kan aanzienlijk de drempel verlagen voor bezoekers om vragen te stellen en informatie aan te vragen. Denk er eens aan als het hebben van een directe hotline naar je bedrijf. Stel je voor dat je een webwinkel hebt en een bezoeker heeft een vraag over de beschikbaarheid van een product. Met live chat kan die bezoeker eenvoudig en direct een bericht sturen in plaats van te moeten zoeken naar contactinformatie en een e-mail te sturen, wat misschien te veel moeite is. Dit soort directe interactie kan het verschil maken tussen een potentiële klant die afhaakt en een potentiële klant die een aankoop doet.

Chat op digital dudes website
Chat op Digital Dudes website

Snelle en behulpzame klantenservice is van onschatbare waarde als het gaat om het overtuigen van bezoekers om actie te ondernemen. Stel je voor dat je een reiswebsite hebt en een bezoeker heeft een vraag over een vakantiepakket. Als je snel en effectief reageert via live chat, kan dit de bezoeker helpen bij het nemen van een beslissing en het boeken van de reis. Het gaat niet alleen om het beantwoorden van vragen, maar ook om het bieden van een positieve ervaring die vertrouwen opbouwt.

Door live chatondersteuning aan te bieden, geef je je websitebezoekers de mogelijkheid om direct contact met je op te nemen, wat kan leiden tot hogere conversieratio’s en tevreden klanten.

8. Opt-in Formulieren en Landingspagina’s

Gebruik opt-in formulieren en specifieke landingspagina’s om gerichte informatie te verzamelen en aanvragen te stimuleren. Maak aantrekkelijke aanmeldingsformulieren voor nieuwsbrieven of gratis proefperiodes en link deze aan landingspagina’s die meer details bieden over de voordelen van je aanbod.

Opt-in formulier voor het bespreken van een nieuw project

Begin met het creëren van aantrekkelijke opt-in formulieren die bezoekers stimuleren om zich aan te melden voor aanbiedingen, zoals nieuwsbrieven of gratis proefperiodes. Maak het simpel en aantrekkelijk, en laat ze weten welke voordelen ze kunnen verwachten. Overtuig je bezoekers dat het waardevol is! Het gaat niet persé om geld maar om toegevoegde waarde in hun leven, want je koopt/haalt pas iets als je ergens de waarde van in ziet.

Vervolgens, link deze formulieren aan specifieke landingspagina’s die dieper ingaan op de voordelen en waarde van je aanbod. Hier kun je meer gedetailleerde informatie geven, zoals hoe jouw product of dienst problemen oplost, efficiëntie verbetert, of levenskwaliteit verhoogt. Maak gebruik van pakkende koppen, overtuigende teksten en visuele elementen om de boodschap te versterken.

Minder goede koppen:

 1. Vaag en oninteressant: “Whitepaper Contentmarketing 2023”
 2. Te overdreven en schreeuwerig: “DE BESTE CONTENTMARKETING STRATEGIE DIE JE OOK MAAR ZULT ZIEN!”
 3. Te lang en onduidelijk: “Een Gedetailleerde Uiteenzetting van de Voordelen van Contentmarketing voor Bedrijven in Het Digitale Tijdperk”

Sterke koppen:

 1. Pakkend en nieuwsgierig makend: “Ontdek de Geheime Kracht van Contentmarketing voor Jouw Bedrijf”
 2. Specifiek en relevant: “Hoe je Contentmarketing kunt Gebruiken om 50% Meer Leads te Genereren”
 3. Duidelijk en beknopt: “Essentiële Stappen voor een Succesvolle Contentmarketing Strategie”

Denk eraan dat je bezoekers wilt overtuigen dat ze niet willen missen wat je te bieden hebt. Door opt-in formulieren en landingspagina’s slim te gebruiken, kun je hen helpen de voordelen te begrijpen en hen aanzetten tot het nemen van de gewenste actie. Het is als het verstrekken van een complete gids voor een onvergetelijke ervaring die ze niet willen missen!

Wees niet opdringerig, want dan komen je bezoekers niet meer terug. We gaan voor die langdurige relatie, niet voor die snelle 10 euro die je nu even kan verdienen.

9. Adverteren

Online advertenties kunnen je helpen om je website onder de aandacht te brengen van een breder publiek. Dit punt staat niet voor niks op plek 9 want het begint bij je website zelf. Klanten die bij ons binnenkomen hebben soms wel 1000+ bezoekers per maand op hun website, maar 0 aanvragen. Dan is je website gewoon niet goed geoptimaliseerd. Met meer dan 1000+ bezoekers weten mensen je blijkbaar te vinden, al is het via Google of LinkedIn. Wij beginnen dan ook vaak met eerst een deel van die 1000+ bezoekers om te zetten naar klanten en daarna pas adverteren.

Want vergeet niet, elke klik op jouw advertentie kost geld. Als mensen op je website komen via jouw advertentie hebben Google Ads, Facebook Ads, of LinkedIn Ads hun werk gedaan en moet je betalen, als vervolgens je website niet goed is geoptimaliseerd en mensen niet of nooit een aanvraag doen is die advertentie gewoon een bodemloze put waar je je geld in gooit.

10. Analyse en Optimalisatie

Gebruik tools zoals Google Analytics of Microsoft Clarity om het gedrag van bezoekers op je website te volgen. Analyseer welke pagina’s goed presteren en waar bezoekers afhaken. Op basis van deze gegevens kun je je website voortdurend optimaliseren om de conversieratio te verbeteren.

Zoveel bedrijven met (Google) Analytics op hun website, maar niemand die er naar kijkt, ik moet er altijd wel om lachen. Er komt een nieuwe klant binnen en het eerste wat ik meestal vraag is:

Hebben jullie op je huidige website ook analytics? Mag ik daar eens naar kijken?". De reactie van de klant is vaak: "Ja hoor, maar er is al 5+ jaar niet meer naar gekeken"
Conversatie met de klant over analytics

Waarom heb je dan analytics als je er nooit naar kijkt? Klanten weten soms helemaal niet hoeveel bezoekers ze per maand op hun website krijgen. Ja, dan zou ik ook stoppen met content maken, als je het gevoel hebt dat niemand er wat aan heeft…

Wil je weten welke aanpassingen effect hebben? Lees hier meer over A/B testen in WordPress

Dus waar wacht je nog op?! Ga eens kijken hoeveel bezoekers je hebt en waar ze vandaan komen.

Onthoud wel dat wanneer je bijvoorbeeld een post maakt op Instagram of LinkedIn je meestal een piek ziet in bezoekers. Het is dus belangrijk om naar een langere periode te kijken voordat je drastisch verandering gaat maken, een periode van minimaal 30 dagen.

Conclusie

Met de strategieën die we in deze blogpost hebben besproken, ben je goed op weg om meer aanvragen op je website te genereren. Het is duidelijk dat een website niet alleen een online visitekaartje is, maar een krachtig instrument om leads en aanvragen binnen te halen. Het begint met het hebben van (Google) Analytics en daadwerkelijk gebruikmaken van de gegevens om je website te optimaliseren.

Door content te maken die waarde toevoegt en je doelgroep aanspreekt, kun je een betrokken community opbouwen. Klantbeoordelingen zijn belangrijk om bezoekers te overtuigen om actie te ondernemen. Sociale media en e-mailmarketing kunnen je bereik vergroten en gerichte informatie verzamelen.

Tot slot, live chatondersteuning is een game-changer, waardoor drempels voor vragen en aanvragen worden verlaagd.

Het is tijd om deze strategieën in de praktijk te brengen en te zien hoe ze je website kunnen transformeren. Vergeet niet dat succes niet van de ene op de andere dag komt, maar met consistente inspanning en optimalisatie kun je je doelen bereiken. Ik wens je veel succes bij het implementeren van deze tactieken en het verhogen van het aantal aanvragen via je website.

Kom je er niet helemaal uit? Neem gerust een kijkje op onze diensten pagina of stuur me een mail

Lees hier meer over onze werkwijze, welke stappen zetten we?

Maurits Schuurman

Ook interessant

Google Consent Mode met Complianz in 2024

In 2024 is de wetgevingen rond cookies strenger geworden, zo ook de handhaving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in Nederland. Er wordt beter gekeken naar het correct gebruiken van cookiebanners op websites. Het is daarom belangrijk voor website-eigenaren om…...

Maurits Schuurman
Google Analytics Consent Mode

Voor €650 je SEO boosten, kan dat wel?

Ja dat kan! Het begin is altijd het meest makkelijk. Als we thuis schoonmaken dan beginnen we met stofzuigen, in 20 minuten zie je vet veel resultaat. Daarna wordt het lastiger, de lamellen moeten afgestoft, de koffiemachine ontkalkt, het doucheputje...…...

Max Koelewijn
Zoekwoordenonderzoek Lijst