Backlinks

Wat is een Backlink?

Een backlink, ook wel een inkomende link of externe link genoemd, is een hyperlink van een andere website naar jouw website. Zie het als een digitale aanbeveling of een verwijzing. Wanneer een website naar jou linkt, geven ze in feite een signaal aan zoekmachines zoals Google dat jouw content waardevol, betrouwbaar en relevant is.

Backlinks zijn een fundamenteel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het aantal en de kwaliteit van de backlinks die naar je website verwijzen, behoren tot de belangrijkste factoren die zoekmachines gebruiken om de rangschikking van je pagina’s in de zoekresultaten te bepalen.

Hoe werkt een Backlink?

Zoekmachines beschouwen backlinks als een stem van vertrouwen. Elke “stem” vertelt hen dat jouw content de moeite waard is om te bekijken. Hoe meer kwalitatieve stemmen je krijgt, hoe hoger je website zal scoren in de zoekresultaten voor relevante zoekwoorden. Dit proces kan worden opgesplitst in een paar kernfuncties:

  • Ontdekking en Indexering: Backlinks helpen zoekmachines om nieuwe pagina’s op het internet te ontdekken en te indexeren. Wanneer een zoekmachine-crawler een bekende website bezoekt en een link naar jouw site vindt, volgt het die link om jouw content te analyseren en op te nemen in de zoekindex.
  • Autoriteit en Betrouwbaarheid (PageRank): De kwaliteit van de linkende website is cruciaal. Een backlink van een gerespecteerde en autoritaire website (zoals een grote nieuwswebsite of een universiteit) heeft veel meer waarde dan een link van een kleine, onbekende blog. Dit concept, oorspronkelijk bekend als PageRank, helpt zoekmachines de autoriteit van jouw pagina’s te bepalen.
  • Relevantie: Zoekmachines analyseren niet alleen de link, maar ook de context eromheen. Als een website over gezonde voeding linkt naar jouw receptenblog, versterkt dit de relevantie van jouw site voor dat specifieke onderwerp.

Waar moet je op letten bij een Backlink?

Niet alle backlinks zijn gelijk. Het succes van je linkbuilding-strategie hangt af van de kwaliteit van de links die je verkrijgt. Hier zijn de belangrijkste factoren om op te letten:

1. Autoriteit van de Domeinnaam

De belangrijkste factor is de algehele autoriteit en betrouwbaarheid van de website die naar jou linkt. Een link van een website met een hoge domeinautoriteit (DA) is goud waard. Tools zoals Moz en Ahrefs kunnen je een indicatie geven van deze autoriteit.

2. Relevantie van de Linkende Pagina

Een link is het meest waardevol als deze afkomstig is van een pagina die inhoudelijk gerelateerd is aan de jouwe. Een link van een marketingblog naar een artikel over SEO is relevanter en krachtiger dan een link van een autogarage.

3. Anchor Tekst (Ankertekst)

De anchor tekst is de klikbare tekst van de hyperlink. Idealiter bevat deze tekst een relevant zoekwoord waar je op gevonden wilt worden. Bijvoorbeeld: “lees meer over digitale marketing strategieën” is beter dan een generieke tekst als “klik hier”. Pas echter op voor over-optimalisatie; een natuurlijk linkprofiel bevat een mix van verschillende anchor teksten.

4. Plaatsing van de Link

Een link die prominent in de hoofdtekst van een artikel staat, heeft meer waarde dan een link in de voettekst (footer) of zijbalk (sidebar) van een website. De contextuele plaatsing geeft aan dat de link een integraal onderdeel is van de content.

5. Do-follow vs. No-follow

Standaard is een link een “do-follow” link, wat betekent dat zoekmachines de linkwaarde (link juice) doorgeven. Een “no-follow” link (aangegeven met rel="nofollow" in de code) instrueert zoekmachines om geen autoriteit door te geven. Hoewel no-follow links minder SEO-waarde hebben, dragen ze wel bij aan een natuurlijk linkprofiel en kunnen ze nog steeds waardevol verkeer naar je website sturen.

Digital Dudes